Cetatea GradetTraseul Cerna - Naiba - GodeanuCioaca 'Nalta a ClosanilorComuna GodeanuBiserica de Lemn Sf. Dimitrie (1835)Flora si Fauna zoneiVarful lui StanEvenimente culturaleTraseu turistic Cheile BaluteiPadurea de liliac PonoarelePestera de la PodPestera EpuranPestera TopolnitaPestera ZatonPodul lui DumnezeuManastirea Schitu Topolnitei
 • Cetatea Gradet

  Cetatea Grădețului este situată pe vârful dealului Grădeț, la confluența pârâului Stilbița cu Topolnița....

 • Traseul Cerna - Naiba - Godeanu

  Traseul turistic, Valea Cerneri - Naiba - Godeanu ...

 • Cioaca 'Nalta a Closanilor

  Pe carari de munte - Cioaca Nalta a Closanilor...

 • Comuna Godeanu

  Vedere de ansamblu a localitatii...

 • Biserica de Lemn Sf. Dimitrie (1835)

  Biserica de lemn reconstruita in anul 1884...

 • Flora si Fauna zonei

  Specie protejata in Rezervatiile naturale...

 • Varful lui Stan

  Pe carari de munte - Varful lui Stan...

 • Evenimente culturale

  Festivalul Folclorului Autentic. Taraful Godeanu...

 • Traseu turistic Cheile Balutei

  Un loc mirific, pastrat ca la inceputurile lumii...

 • Padurea de liliac Ponoarele

  Monument al naturii pe o suprafata de peste 20 ha...

 • Pestera de la Pod

  Cu o lungime de 734 m, reprezinta un prim drenaj al apelor intre Zaton si subsolul ciuruit de galerii...

 • Pestera Epuran

  una dintre cele mai interesante peşteri ale României, cea mai mare descoperire speologică a ultimului sfert de secol ...

 • Pestera Topolnita

  una dintre cele mai spectaculoase din România, cu formaţiuni unice în lume....

 • Pestera Zaton

  situata in zona ponorului Zaton, care si ea este o pestera de prea-plin (are 105 m lungime)....

 • Podul lui Dumnezeu

  Unul din cele trei poduri naturale din lume se afla in Ponoarele, langa Baia de Arama....

 • Manastirea Schitu Topolnitei

  a fost ridicata in 1600-1611 de boierii Craiovesti, pe locul uneia din ctitoriile monahului Nicodim....

Prin muntii Mehedintiului

Prin muntii Mehedintiului

Dupa ce iesiti din Herculane si mergeti cam 24 de kilometri in amonte pe Valea Cernei, faceti stanga pe drumul odata asfaltat care merge spre Cerna Sat si mai departe spre Lacul Iovanu, trecand Pasajul Jiu – Cerna catre Petrosani.
 
Tinta voastra poate fi de acum Varful Godeanu, cu cei 2229 metri ai lui. Puteti urca intai in Groapa Balmosului, pe un drum forestier; de acolo urmati potecile ciobanilor care urca in zig-zag pe Cracul Oslei pana deasupra de Groapa, pe creasta. Treceti prin Cerna-Sat, continuati sa mergeti spre barajul Iovanu si cand ajungeti la o veche colonie pentru muncitori faceti stanga pe drumul forestier care urmeaza Paraul Balmosul sau Balmezu. Avand lungime de aproximativ 10 km, drumul urca lin la inceput, in curbe largi, tinand pe stanga geografic a apei care curge iute pe sub poienile abrupte ale Oslei Romanesti si plaiului impadurit al Balmosului. Trece apoi pe dreapta si cu cat inainteaza cu atat se inaspreste. Pietrele cazute de pe versanti sunt din ce in ce mai mari si va vor forta la un moment dat sa renuntati la masina. Poate ca daca alegeti sa urcati pe drumul de pe Paraul Naiba ati fi ajuns mai sus. Trebuie sa opriti din cand in cand sa ascultatim natura si sa va infruptati din fructele care cresc aici peste tot unde este soare.
Desi veti incerca sa urcati cat de mult puteti cu masina, sorbiti fiecare imagine pe care v-o ofera natura. Iata o impletire a padurii de fag cu cea de brad, presarata cu flori pe care le gasiti numai in aceste locuri, la care se adauga susurul apei.
Renuntati la masina cu remorca, echipati-va si incepeti urcusul la picior. Desi mai aveti de mers pana sa iesiti in golul alpin, zariti deja creasta. Nerabdarea creste, febra inaltimilor incepand sa puna stapanire pe voi. Tineti pe acelasi forestier care este din ce in ce mai urat, framantat de cei care au taiat padurile pe aici. Treceti peste un paraias si veti iesi intr-o zona arida unde puteti vedea efectele defrisarilor. De acum urcati cam greu, caci umbra fagilor batrani lipseste lasand soarele sa arda in voie; nori negri apar dinspre Tarcu si parca raman agatati de creasta Godeanului. Intrati din nou in padure si in cateva minute sunteti la stana din Balmos. Frumos nume, iti face pofta de mancare. Cainii te vor intampina amenintatori dar veti reusi sa va imprieteniti, cu ajutorul ciobanilor insa, pentru ca drumetii sunt rari prin aceste locuri. Viata este grea la stana asezata intr-un peisaj idilic. Acesti oameni stiu sa traiasca in comuniune cu natura si au invatat de la stramosi sa o respecte si sa ia de la ea doar ceea ce li se cuvine. Nimic mai mult.
Acesta este numai unul din multele trasee „must see” daca ajungeti in Muntii Mehedintiului. Un peisaj mirific parca desprins din basm.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*