Cetatea GradetTraseul Cerna - Naiba - GodeanuCioaca 'Nalta a ClosanilorComuna GodeanuBiserica de Lemn Sf. Dimitrie (1835)Flora si Fauna zoneiVarful lui StanEvenimente culturaleTraseu turistic Cheile BaluteiPadurea de liliac PonoarelePestera de la PodPestera EpuranPestera TopolnitaPestera ZatonPodul lui DumnezeuManastirea Schitu Topolnitei
 • Cetatea Gradet

  Cetatea Grădețului este situată pe vârful dealului Grădeț, la confluența pârâului Stilbița cu Topolnița....

 • Traseul Cerna - Naiba - Godeanu

  Traseul turistic, Valea Cerneri - Naiba - Godeanu ...

 • Cioaca 'Nalta a Closanilor

  Pe carari de munte - Cioaca Nalta a Closanilor...

 • Comuna Godeanu

  Vedere de ansamblu a localitatii...

 • Biserica de Lemn Sf. Dimitrie (1835)

  Biserica de lemn reconstruita in anul 1884...

 • Flora si Fauna zonei

  Specie protejata in Rezervatiile naturale...

 • Varful lui Stan

  Pe carari de munte - Varful lui Stan...

 • Evenimente culturale

  Festivalul Folclorului Autentic. Taraful Godeanu...

 • Traseu turistic Cheile Balutei

  Un loc mirific, pastrat ca la inceputurile lumii...

 • Padurea de liliac Ponoarele

  Monument al naturii pe o suprafata de peste 20 ha...

 • Pestera de la Pod

  Cu o lungime de 734 m, reprezinta un prim drenaj al apelor intre Zaton si subsolul ciuruit de galerii...

 • Pestera Epuran

  una dintre cele mai interesante peşteri ale României, cea mai mare descoperire speologică a ultimului sfert de secol ...

 • Pestera Topolnita

  una dintre cele mai spectaculoase din România, cu formaţiuni unice în lume....

 • Pestera Zaton

  situata in zona ponorului Zaton, care si ea este o pestera de prea-plin (are 105 m lungime)....

 • Podul lui Dumnezeu

  Unul din cele trei poduri naturale din lume se afla in Ponoarele, langa Baia de Arama....

 • Manastirea Schitu Topolnitei

  a fost ridicata in 1600-1611 de boierii Craiovesti, pe locul uneia din ctitoriile monahului Nicodim....

Cetatea Gradetului

Cetatea Gradetului

Cetatea Gradetului sau Cetatea de la Gradet este amplasata pe varful dealului Gradet, la intalnirea paraului Stilbita cu Topolnita, in directia nord-vest de orasul Drobeta-Turnu Severin, in actualul judet Mehedinti. Acest punct inalt permite o viziune extinsa asupra vaii Topolnitei si albiei paraului Clicevat, precum si a vechiului drumul ce strabatea imediata apropiere a dealului, facand legatura cu Dunarea.
Ruinele fortificatiei sunt atestate prima data de catre istoricul Cezar Bolliac in peregrinarile sale din anul 1869, publicand impresiile si teoriile sale intr-o lucrare ce dateaza chiar din acel an (Cezar Bolliac ‘Excursiune arheologica in anul 1869’, Bucuresti, 1869).

In acea lucrare, legandu-se de fortificatia de pe dealul Gradetului, autorul afirma ca avem de a face cu o fortificatie dacica. La baza teoriei sta numele dat de localnici, „Zidina dacilor”, cat si similitudinile aparente, ca asezare si tip de zidire, cu fortificatiile dacice din Muntii Orastie, aflate in relativa apropiere. Vasile Dimitrescu, un istoric local, 20 de ani mai tarziu,  afirma ca localnicii mai numesc ruinele „Cetatea lui Mateias” si ca acolo, de mult, ar fi avut o lupta a romanilor si ungurilor impotriva tatarilor. Acestia, castigand lupta, au devastat cetatea si au asediat zona.

La inceputul secolului XX,  lucrand la strangerea materialului pentru impresionanta lucrare „Getica”, istoricul Teohari Antonescu si arheologul Vasile Parvan viziteaza si ei ruinele spunand pentru prima oara ca ar fi vorba despre ruine medievale si nu dacice sau romane. Cetatea Gradetului se gaseste in doua dictionare geografice, unul din 1894, unde este descrisa ca fiind castru roman, iar al doilea din 1947, unde se afirma ca ar fi fost ctitorie a lui Matei Basarab.

Dupa 1945 au mai iesit cateva studii importante care prezinta Cetatea Gradetului ca fiind un punct fortificat medieval ce tinea de sistemul de aparare al Tarii Romanesti. Aceste studii au fost realizate cu ajutorul rapoartelor sapaturilor arheologice intreprinse la ruine. Printre cei care discuta problema sunt: Misu Davidescu, Gheorghe I. Cantacuzino si Valentin Salageanu (ultimii doi in contextul unor lucrari mai complexe ce trateaza sistemul de fortificatii medieval al Tarii Romanesti).

Primele sapaturi arheologice continue au fost realizate de prof. Alexandru Barcacila in perioada 1964-1965. Acestea au dezvaluit o fortificatie de forma unui poligon neregulat ce se intinde pe o suprafata de 25X40m, cu unele laturi rotunjite, cu o orientare nord-vest – sud-est, pliata pe forma dealului. Zidul de incinta, cu o grosime intre 2m si 2,50m, era ridicat din bolovani de sist sparti neregulat, prinsi cu mortar din var si nisip cu bobul mare. Poarta, situata pe latura sudica a cetatii, era incadrata de ziduri groase de 3m.

Pe latura nordica a cetatii era amplasat un turn semi-circular, cu doua etaje, utilizat, probabil, ca donjon in prima faza a constructiilor. In cetate a fost dezvelit un donjon circular, construit in centrul fortificatiei. Tehnica de constructie a acestuia este diferita fata de cea a zidurilor, fiind inaltat din blocuri de piatra cu rosturi mari intre ele. Aceasta deosebire a trimis la ideea ca cetatea a avut doua etape de folosire diferite in timp.

Despre istoricul fortificatiilor nu sunt prea multe de afirmat din lipsa aproape totala a surselor. Descoperirile de materiale arheologice sunt sarace insumand ceramica comuna, caracteristica secolelor al XIII-lea si al XIV-lea, multe mandibule de cal si doua piese de pinten, obiecte ce nu pot aduce prea multa lumina in aceasta problema, poate cel mult sa se presupuna ca garnizoana era asigurata de o trupa de cavalerie. Totusi s-a pornit ipoteza ca Cetatea Gradetului ar fi fost ridicata la inceputul secolului al XIII-lea de catre vreun feudal autohton (pe baza ceramicii specifice epocii), fiind devastata de invazie mongola din 1241.

Singura sursa scrisa a vremii care atesta Cetatea Gradetului este un document scris de banul de Severin, Nicolaus de Redwitz, datat 24 februarie 1430 care, inventariind sistemul de aparare al Banatului, aminteste fortificatia ca fiind mutata.

Sursa (Wikipedia)

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*